Az igazi kávéimádók odafigyelnek arra, hogy miből kortyolják a forró feketét. A prémium kávé kedvelőinek kiemelten fontos, hogy milyen típusú növény szemei találhatóak meg a zacskóban. Nagyon sokan az Arabica fajtát részesítik előnyben. Akik több koffeinre vágynak, azok a Robusta prémium kávé mellett fognak dönteni. Minél több koffein van egy kávéban, annál keserűbb íze van. Igazi feketét Robustából szoktak főzni. Érdemes mindig édesítőszer és cukor nélkül elfogyasztani, ha igazán az ital aromájára vagyunk kíváncsiak és nem pedig édes vizet innánk.
Az Arabica szemes prémium kávé bármikor fogyasztható, míg a Robusta inkább reggel ajánlott. Létezik olyan csomagolás is, ami ennek a két kávéfajtának a keveréke. Ezeket leginkább azok fogyasztják, akik szeretnek több koffeinhez jutni, de ragaszkodnak a lágyabb ízekhez. Miért érdemes inkább a szemes kávét vásárolni? A válasz nagyon egyszerű. A főzés előtt kapott őrlemény sokkal aromásabb élményt fog nyújtani, mint az előre ledarált, vákuumdobozos kiszerelésben kapható típus.