Az emberi szervezetben a csontokat, inakat, ínszalagokat, izmokat, érfalakat, vénákat a kollagén tartja össze, de lényeges építőeleme ez a fogaknak, a hajnak és a körmöknek is. Étrend-kiegészítőként néha érdemes pótolni, a legjobb kollagén pedig mindenkinek más. Például a marhakollagén előnyei közé tartozik, hogy alkalmas a csontok és belek egészségének fenntartására, sebek kúrálására, inak, porcok, ízületek erősítésére.
Jótékony hatást fejt ki a porcokra, bőrre és ízületekre is. Tehát, akinek a felsoroltak közül van valamilyen egészségügyi problémája, annak ez a legjobb kollagén. A halkollagén könnyen és gyorsan felszívódik, ez a jelenleg ismert legtisztább és legbiztonságosabb típus.
Vegetáriánusoknak, illetve mindazoknak, akik autoimmun diétát követnek, nem kérdés, hogy a legjobb kollagén ez a fajta. A csirkeporc a 2-es típusú kollagént tartalmazza, vagyis az egyik legnehezebben pótolható fajtát. Ezek ismeretében kijelenthető, hogy a legjobb kollagén megítélése személyenként és egészségi problémánként változik.