A víz redukciós-oxidációs értékét egy speciális eszközzel mérjük. Az ORP mérő képes megmérni azoknak az elektronoknak az elektromotoros erejét, amelyek a redukált anyagoktól az oxidált anyagokig mozognak. A redoxpotenciál szint ellenőrzését egy speciális érzékelővel és jelátalakítóval ellátott elektródon végezzük, ami továbbítja a leolvasott értékeket a készülék képernyőjére.
A tudósok megállapították, hogy az emberi szervezetben előforduló összes folyadék ORP értéke mindig negatív lesz. Ezért egyes kutatók azt feltételezik, hogy a negatív redoxpotenciállal rendelkező folyadékok fogyasztása pozitív hatással lehet az egészségre. Nem található azonban olyan klinikai vizsgálat, ami megerősítené az ilyen víz hatékonyságát az egészségi állapot javításában.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök folyadékai negatív ORP indexszel rendelkeznek, míg a főtt ételek pozitív mutatóval bírnak. A redoxpotenciál tehát nem normatív mutatója a vízminőségnek, ezért nem érdemes értékelni az elfogyasztott vizet a kapott eredmény alapján.