A termék egészségügyi előnyeit széles körben emlegetik. De a szűretlen almaecet igazi kulináris szuperereje az a képessége, hogy különlegessé teszi a főtt gyümölcsökből készült finomságokat. Míg a legtöbb almaecet az élelmiszerboltokban szűrt és pasztőrözött, találhatunk szűretlen, zavarosabb változatokat is, ami egyszerűen az erjedési folyamat eredményeként kialakuló baktériumokra utal.
Ezek jó baktériumok, így fogyaszthatóak, de ha valakit zavar a jelenlétük, akkor megszűrheti vagy egyszerűen csak felrázhatja, hogy összekeveredjenek. A szűretlen almaecet talán a wellness rajongók kedvelt házi gyógymódjaként a legismertebb, akik egy evőkanálnyi vízbe keverve gyors reggeli felfrissülésre esküsznek.
Az étkezésben való használata mellett, természetes izzadásgátlóként, arctonerként vagy hajbalzsamok összetevőjeként is alkalmazható, csak arra kell ügyelni, hogy vízzel hígítsuk, mielőtt a bőrre vagy a hajra felvinnénk. A konyhában használjunk 1 evőkanál szűretlen almaecetet a salátaöntetek vagy a párolt ételek ízének pikánsabbá tételéhez.